Dünya Siyasetinde Asya Pasifik ve Bangladeş

Paylaş

GASAM, ‘Dünya Siyasetinde Asya Pasifik ve Bangladeş’ başlıklı online bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansta konuşan Doç. Dr. İsmail Ermağan, “Asya ülkeleri dünya ekonomileri arasındaki konumlarını giderek geliştiriyorlar” dedi.

Güneydoğu Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM), ‘Dünya Siyasetinde Asya Pasifik ve Bangladeş’ başlıklı online bir konferans düzenledi. GASAM Başkanı Cemal Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşen konferansta, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Ermağan, Asya kıtasındaki siyasi ve ekonomik gelişmelere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Malezya ve Endonezya gelecek vaat ediyor

Asya kıtasındaki sosyolojik manzarayı ifade eden Doç. Dr. İsmail Ermağan, “Asya kıtasında her ülkenin farklı ve zengin bir hikâyesi var. Çok çeşitli yaşam biçimleri ve ekonomik yapılanmalar var. Endonezya, Malezya, Brunei ülkelerinin halkları Müslüman iken Myanmar, Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam’da Budizm, Filipinler’de ise Katolik Hristiyanlık yaygın durumda. Malezya ve Endonezya’yı Asya’nın gelecek vaat eden ülkeleri olarak görüyorum” diye konuştu. Asya kıtasındaki ekonomik gelişmelere de değinen Ermağan, “Asya kıtasının bir parçası olan Uzakdoğu bölgesi dünya ticaretindeki artışın yüzde 50’sine sahiptir. Dünya sıralamasında Çin ikinci, Japonya üçüncü, Hindistan dokuzuncu, Güney Kore on üçüncü. Endonezya ise on altıncı konumdadır. Asya ülkeleri dünya ekonomileri arasındaki konumlarını giderek geliştiriyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ASEAN yakınlaşması kayda değer bir gelişme

Asya kıtasındaki ülkeler arasındaki siyasi ve ekonomik oluşumların her geçen yıl daha da ilerleme kaydettiğini belirten Ermağan, “Güneydoğu Asya ülkelerinin kurduğu Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) giderek Asya kıtasını kapsayan bir şemsiye örgüte dönüşmektedir. ABD ve Rusya’nın da dâhil olduğu 47 üyeli ASEAN Bölgesel Forumu, Asya-Pasifik bölgesinin güvenlik forumuna dönüşmüş durumdadır. Türkiye de son yıllarda bu birliğe akredite oldu. Bu akrediteyi, Türkiye’nin dış politikasındaki kayda değer hamlelerden biri olarak görebiliriz. Doğu Asya Zirvesi ise Güneydoğu Asya dışındaki altı ülkeyi (Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda) kapsayarak örgütün bir Doğu Asya oluşumuna dönüşmesine yardımcı olmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke köklü ilişkilere sahip

Bangladeş’in Asya kıtasındaki özel konumunu da değerlendiren Ermağan, “Bangladeş, ekonomisi hızla gelişen bir ülke olmasına rağmen gelir adaletsizliğinden dolayı nüfusun büyük çoğunluğu fakirlikle mücadele etmekte. Ülkedeki yüzde 5’lik patron tabakası her geçen gün zenginliğine zenginlik katmaktadır. Bangladeş’te yaşam, Türkiye’den çok daha pahalı. Bangladeş’te potansiyel var ama hayata geçirebilmek için iyi yönetim de şart. Yani ülkede fırsatlar olduğu kadar aynı ölçüde problemler de var” diye konuştu. Son olarak Türkiye ile Bangladeş arasındaki ekonomik ilişkileri anlatan Ermağan, “Türkiye ve Bangladeş’in siyasi ve kültürel ilişkileri köklü bir geçmişe dayanıyor. Bangladeş halkı, Türkiye’nin Millî Mücadele’sine maddi ve manevi anlamda önemli katkılarda bulunmuşlardır. Mevcut durumda Türkiye ve Bangladeş arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler yeterli ticaret ağının bulunmamasından dolayı istenen ölçüde gelişme gösteremedi” şeklinde konuştu.

*Abdussamet Karataş – Milli Gazete 05.04.2021

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar