Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması

Paylaş

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle 13 ülkeden, 37 Düşünce Kuruluşu’nun 45 temsilcisinin katılımıyla Ankara’da düzenlenen “Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması’na”  GASAM Başkanı Cemal Demir katıldı.

Ankara Wyndham Otel’de gerçekleştirilen programa Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov ve Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek ile 13 farklı ülkeden çok sayıda davetli kişi katıldı.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Musa Yıldız, programın açılış konuşmasında 2016 yılının UNESCO tarafından Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan edildiğini hatırlatarak, “Avrasya Araştırma Enstitümüz, bu birlik beraberlik kapsamında bu güne kadar önemli faaliyetlere imza atmıştır. Bugün de bu faaliyetlerden bir başkasını icra ediyoruz. Daha önce YTB ile birlikte Avrasya Yaz Okulu’nu gerçekleştirmiştik. Bu yaz okulunda Avrasya coğrafyasının geleceğinde söz sahibi olacak, önemli araştırmacıları 10 gün Almatı başta olmak üzere Astana ve Türkistan’da misafir etmiştik. Bundan sonra da bu tür faaliyetlerimiz devletimizin değişik kuruluşları ile birlikte devam edecektir” açıklamasında bulundu.

Programda konuşan YTB Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, Avrupa ve ABD’nin gittikçe korkularına teslim olduğuna, dünyada ırkçılık ve İslam karşıtlığının arttığına dikkati çekerek sıkıntıların temelinde tarafların birbirini yeterince tanımamalarının olduğunu söyledi. Bülbül, etkinlikten beklentilerinin düşünce kuruluşları arasında daha fazla tanışma, tecrübe paylaşımı ve ortak geleceğe katkılar sunmak olduğunu söyleyerek “Eminim, Avrasya’dan gelen düşünce kuruluşlarından öğreneceğimiz çok önemli yeni bilgiler, fikirler, bakış açıları söz konusu olacaktır.” diye konuştu. Türkiye ve Avrasya arasında çok köklü ve tarihi ilişkiler bulunduğunu vurgulayan Bülbül, “Avrasya ülkeleri arasında daha fazla tanışma ve tecrübe paylaşımı yapılarak ortak geleceğe katkı sunmayı amaçlıyoruz.” dedi. Bülbül, Avrasya ülkelerinin kamu kurum ve düşünce kuruluşlarının Türkiye’deki ortaklarıyla yürüteceği faaliyetlere YTB’nin destek olabileceğini de söyledi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal da bütün ülkelerle ekonomik, siyasi, kültürel iş birliğinin geliştirilmesini önemsediklerini vurgulayarak bu tür organizasyonların siyaset üstü bir kurum tarafından yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek de Avrasya’da kalıcı barışın ve istikrarın sürdürülmesinin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyleyerek “Bunun nedeni sadece bölgenin jeostratejik konumu değil, aynı zamanda bölgeyle ortak tarihi mirasımız, yakın insani ve kültürel bağlarımızdır” ifadesini kullandı. Türkiye’nin, Avrasya’yı farklı toplum ve kültürlerin barış içinde bir arada yaşadığı örnek bir bölge olarak görmek istediğini belirten Şimşek, “Türkiye, bu nedenle ülkelerin bağımsızlıkları temelinde şekillenen ve ekonomik açıdan karşılıklı yararın önem arz ettiği iş birliği çerçevesinde ilişkilerini geliştirmeye önem vermektedir.” diye konuştu.

Program sonunda Ahmet Yesevi Üniversitesi, ’Yesevi Sanat Topluluğu’ ise yaptığı Türk Dünyası, Moğolistan, Gürcistan, Moldova, Belarus, Rusya ve Tacikistan gibi ülkelerin dünya müzikleri ile davetlilere hem görsel hem de müzikal bir şölen yaşattı.

“Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması” 24 Kasım 2016, Perşembe gününe kadar çeşitli oturumlarla sürdü. Etkinlik çerçevesinde “Avrasya Ekonomik Birliği: Yaşanan Tecrübeler ve Bölge Ülkeleri için Sorunlar”, “Avrasya Bölgesinde Ulaşım Koridorları: Sorunlar ve Fırsatlar”, “Avrasya ve Uluslararası Aktörler: Yeni Jeopolitik ve Jeoekonomik Dinamikler”, “Uluslararası Enerji Politikası bağlamında Türkiye ve Avrasya” ile “Avrasya’da Güvenlik ve İstikrarı Sağlamada Olası Güçlükler: Temel Bölgesel Sorunlar” başlıklı oturumlar düzenlendi.

Avrasya Düşünce Kuruluşları Temsilcileri T.C. Cumhurbaşkanlığı’nı Ziyaret Etti

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Doç. Dr. İbrahim Kalın tarafından Cumhurbaşkanı adına kabul edilen heyet, Avrasya bölgesi ve sorunlarının tartışıldığı Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. İbrahim Kalın, Türk Cumhuriyetleri ve Avrasya bölgesindeki düşünce kuruluşlarını ve faaliyetlerini önemsediklerini dile getirdi. Bu noktada Ahmet Yesevi Üniversitesi ve YTB’nin işbirliği ile düzenlenen Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması’nın kısa ve uzun vadede yeni fikir ve projelerin oluşturulmasında, topluluk ve devletler arası ilişkilerin geliştirilmesinde büyük katkısı olacağını belirtti. Doç. Dr. İbrahim Kalın: “Türkiye’de uzun yıllar düşünce kuruluşu Başkanlığını yapmış ve şu anda karar verici pozisyonda olan birisi olarak düşünce kuruluşlarının önemini yakinen bilen birisiyim. Genellikle üst düzeyde, devlet başkanları düzeyindeki ilişkilerin düşünce kuruluşları, iş adamları ve sivil toplum kuruluşları işbirliğiyle desteklenip güçlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye’de de Avrasya, Amerika ve Ortadoğu bölgelerinde başarılı çalışmalar yapan düşünce kuruluşları mevcut ve çok önemli çalışmalar yapıyorlar. Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması da bu noktada ülkeler arası faaliyetler için verimli bir çalışma olmuştur. Gerek Ahmet Yesevi Üniversitesi gerekse de YTB bundan sonra da böyle güzel ve anlamlı buluşmaları destekleyeceklerdir. Ümit ediyorum ki bundan sonrada bu tür buluşmalar Türkiye’de ve Avrasya’nın diğer ülkelerinde de belirli aralıklarla devam eder’’ dedi.

Avrasya Düşünce Kuruluşları Temsilcileri Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünü Ziyaret Etti.

BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca ile bir araya gelen heyet Türkiye’nin tarihi ile 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan sürece ilişkin bilgi aldı. Akarca, heyete Türkiye’nin yaşadığı darbelerden bahsetti ve demokrasiyi bir takım odakların tesirinden kurtarmanın zaman aldığını söyledi. Demokrasinin olgunlaştığı bir dönemde FETÖ’cü hainlerin halkın üzerine ateş açtığını, halkın demokrasimizi uçuruma düşmekten kurtardığını ifade etti.

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar