Pakistanlı Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerle Buluştuk

Paylaş

Güney Asya Stratejik Araştırma Merkezi (GASAM) Türkiye’de Yüksek Lisans ve Doktora yapan Pakistanlı öğrenciler ile Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Osmanlı Konağı’nda bir araya geldi.

Türkiye-Pakistan dostluğunun tarihine vurgu yapılan toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve özellikle de akademik olarak geliştirilmesinin altı çizildi.

Programa AK Parti Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse, AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk, Pakistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Muhammed Saleemullah Khan, Pakistan-Türkiye Dostluk Derneği Başkanı Mian Waqar Badshah, GASAM Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Demir ve GASAM Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.

‘’İki Ülke Arasındaki Tecrübe Aktarımı Önemli’’

Açılış konuşmasını yapan GASAM Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Demir, ’’Bizim üç coğrafya tarifimiz var. Birinci coğrafyamız ulusal coğrafyamız yani Türkiye coğrafyası. İkinci coğrafyamız ise medeniyet ve ümmet coğrafyası. Üçüncü coğrafyamız insanlık coğrafyası ki bu bütün dünyayı kapsıyor. Nerede bize ihtiyaç varsa biz oradayız. Mazlumun yanındayız veya insani ihtiyacın yanındayız. Bugün burada önemli olan medeniyet ve ümmet coğrafyamız olarak nitelendirdiğimiz Pakistanlı dostlarımızla beraberiz. Bugünkü toplantının amacı ise; Türkiye ile Pakistan arasındaki kadim, tarihi, köklü ilişkileri geleceğe sağlıklı bir şekilde taşımak. Bu da sizlerle mümkündür. Eğer iyi bir çalışma ortamı oluşturabilirsek, inanıyorum ki iki ülke arasındaki diyaloglar daha da artacak. Ülkeler arasındaki ilişkilerin sürdürebilirliğinin en önemli faktörü nedir diye sorduğumuzda herkes insan yanıtını verecektir. İnsan faktörü çok önemli. İnsanın olmadığı yerde ülkelerarası ilişkilerde de eksiklik olur. Biz iki dost ülke olarak insani tecrübelerimizi, insan kaynağımızı ne kadar verimli halde kullanabiliyoruz? Toplantının amacı da bunu sorgulamak diyebiliriz.

Yerel Yönetimler Vurgusu

İki ülke arasında tecrübe aktarımı çok önemli. Tecrübelerin aktarımı olmazsa insan onları kendi mahfilinde gizleyerek o tecrübeyi atıl hale getirmiş olur. Ne zaman ki bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıp toplumla beraber olduğumuzda o bölgenin insanları daha müreffeh olacaktır. Tecrübe paylaşımdaki amacımız devlet tecrübeleri, hassaten yerel yönetimler, STK tecrübeler iki ülke arasında çok önemli yer tutmaktadır. Türkiye’nin kalkınmasında en önemli rolü yerel yönetimlerdeki başarılar oynamaktadır. Özellikle İstanbul’un değişiminde yerel yönetim olarak Bağcılar Belediyesi bir örnektir. Pakistanlı kardeşlerimiz yerel yönetimler konusunda biraz daha araştırma yapabilirler. İki ülke dost ve kardeş olmasına rağmen siyasi, ekonomik, ticari ve akademik olarak ilerleme yoksa aramızdaki iletişim kopukluğundan kaynaklıdır. Bu kopukluğu da sizler gidereceksiniz.’’ dedi.

Demir, konuşmasının sonunda Pakistan ve Türkiye arasındaki öğrenci değişimi programına vurgu yaparak bu konu ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

‘’Eğer Türkiye ve Pakistan Gerçek Anlamda Kalkınırsa…’’

AK Parti Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Şahin Köse yaptığı konuşmasında Bağcılar Belediyesi’nin tarihçesinden bahsetti. Bağcılar Belediyesi’nin belediyecilik modeli olarak örnek olduğu vurgusunu yapan Köse, başarılarının sebebinin istişare olduğunu ifade etti. Köse; ’’Halk meclisleriyle, halk görüşleriyle bu beldenin ihtiyaçları neler, halkın ihtiyaçları neler belirlenir ve teker teker uygulamaya geçilir. Bunlardan bir tanesi Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’dır. Dünyaya örnek bir projedir. Sizler de Pakistan’dan geldiniz. Gözlemlerinizi deneyimlerinizi kendi ülkenizde uygulayabilirsiniz. Kalkınma yerelde başlar. Eğer Türkiye ve Pakistan kalkınırsa o zaman Birleşmiş Milletler’de Sayın Cumhurbaşkanımızın sözü ‘’Dünya Beşten Büyüktür’’ü gerçek anlamda hayata geçiririz.’’ diye devam etti.

Köse,  Türkiye ve Pakistan dostluğunun dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.

Pakistan’da Bağcılar Köyü

AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk konuşmasında halk nezdinde Pakistan ile ilgili hep güzel bir algının olduğunu ifade etti. Öztürk; ‘’Dost ülke kimdir diye sorulduğunda ilk verilecek cevap Pakistan’dır. Kadim iki ülke. 780.000 KM Aynı gök kubbe altında birlikte nefes alıyoruz bir de gönül coğrafyamız, medeniyet coğrafyamız var. Onun sınırları yok. O yüzden burada yapılan toplantıları da anlamlı buluyoruz. Burada eğitim gören Pakistanlı arkadaşlarımız seçilmiş arkadaşlar. Amaç buradan sadece eğitim alıp gitmek olmamalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın sarf ettiği ‘’Dünya 5’ten büyüktür’’ sözü sadece bir slogan değil. İfade ettiği anlamlar var. Bir haksızlığın, bir adaletsizliğin, bir mağduriyetin, bir zulmün; nerede ümmet, nerede Müslümanlar varsa hep burada ortaya çıktığından dolayı tüm bunların yaşanmışlıkların neticesinde olduğu bilinmeli. Slogan olmanın ötesinde bir şey. Türkiye Pakistan ilişkileri kadim ilişkilerdir. Türk halkı olarak en az olumsuz intiba olan ülke Pakistan’dır. Yakın zamanda Pakistan Başbakanı ülkemize ziyarette bulundu bu da iki ülke ilişkileri açısından önem arz etmektedir.’’ dedi. Öztürk, Pakistan’da yaşanan büyük depremden sonra Bağcılar Belediyesi tarafından yardımlar gönderildiğini ve sonrasında da Muzaffarabad’da bir Bağcılar Köyü kurulduğunu sözlerine ekledi.

‘’Genç Nüfustan Yararlanılabilir’’

Pakistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolos Yardımcısı Muhammed Saleemullah Khan da yaptığı konuşmasında Türkiye-Pakistan dostluğunun Osmanlı’ya dayandığını belirtti. Khan, ‘’Pakistan’ın nüfüsu 220 Milyon. Bu genç nüfustan yararlanılabilir.’’ dedi. İki ülkenin ticari ilişkilerinden bahseden Khan, Pakistan’ın yeraltı zenginliklerinin de fazla olduğunu ifade etti. Avrupa’da yaşayan Pakistanlıların da Türkiye’de yatırım yaptıklarının altını çizen Khan, Türk yetkilileri Pakistan’a davet etti.

Pakistanlı öğrenciler toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getirerek GASAM’a iki ülke arasındaki sosyal, kültürel ve akademik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında öneri ve taleplerde bulundular. Program, Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Şahin Köse ve AK Parti Bağcılar İlçe Başkanı İsmet Öztürk’ün Pakistanlı öğrencilere hediye takdimi ile sona erdi. 12.01.2019

Haber: Tuğçe KOSKA

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar