GÜNEY ASYA ve TÜRKİYE İLİŞKİLERİNDE İNSANİ DAYANIŞMA – SEMPOZYUMU

Paylaş

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM), Bağcılar Belediyesi İşbirliğiyle, “Güney Asya ve Türkiye ilişkilerinde insani dayanışma 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri” Sempozyumu düzenledi.

Bağcılar Belediyesi Başkanlık Sahnesinde düzenlenen sempozyumda Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’yı içeren Güney Asya ülkelerinden gelen insani yardımların,  ülkeler arasında ki insani diplomasinin farkındalık ve dış politikada ki gelişmeler derinlemesine ele alındı, alanında uzman isimler konuşmacı olarak önemli mesajlar verdi.

Moderatörlüğünü GASAM YİK Başkanı Lokman Ayva’nın yaptığı sempozyuma, Prof. Dr. İsmail Ermağan, Dr. Gamze Türkmen,  Dr. Hayati Ünlü konuşmacı olarak katıldı.

DEMİR: RAPORUN AMACI İNSANİ DİPLOMASİYE KATKI SUNMAK

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan GASAM Başkanı Cemal Demir, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde ve gönül coğrafyamızdaki kriz bölgelerinde yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diledi.

Demir, GASAM’ın Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’yı içeren Güney Asya coğrafyasının tarihi, sosyokültürel yapısı ve jeopolitik dengeleri hakkında kamuoyunu doğru ve objektif biçimde bilgilendirmek amacıyla 2004 yılında kurulan bir düşünce kuruluşu olduğunu dile getirdi.

Rapor hakkında özet bilgilendirme yapan Demir, “Güney Asya ve Türkiye ilişkilerinde insani dayanışma” çerçevesinde 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremi” başlıklı raporun amacının Güney Asya ülkelerinden gelen yardımların bilinirliliğini arttırmak ve insani yardım ve dayanışmanın varlığını canlı tutmak olduğunu vurguladı.

“Rapor, Türkiye ile Güney Asya ülkeleri arasında insani diplomasinin ulusal ve uluslararası seviyede ilişkileri güçlendirecek ve katkı sağlayacak insani bir bilgi kaynağı olması amacıyla hazırlanmıştır” diyen Demir şunları dile getirdi:

“Güney Asya ülkelerinden gelen ayni ve nakdi yardımların açık kaynaklardan araştırılarak bir insani diplomasinin farkındalığını arttırmak da raporun temel amaçlarındandır. Rapor, Türkçe ve İngilizce basılmış 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Güney Asya’nın devlet kurumu yardımları, 2. bölümde Güney Asya STK ve iş dünyası yardımları, 3. bölümde Türkiye’deki Güney Asyalıların yardımları, 4. bölümde Güney Asya basın ve sosyal medyadaki yayınlar yer alıyor. Bu rapor insani yardımlara karşı ahde vefaya duyarsız kalınmaması gerektiğini göstermek ve insani diplomasiye de katkı yapmayı amaçlamıştır. GASAM tarafından geleneksel anlamda bir ayrım yapmadan tüm insani yardımlar araştırılmış, Türkiye ve Güney Asya toplumları için muhteviyatı bakımında çok değerli bir eser meydana getirilmiştir. Raporumuzun oluşmasında fikri, hayata geçmesinde maddi manevi desteklerini esirgemeyen tüm şahıs ve kurumlara teşekkür eder, eserin Türkiye ve Güney Asya toplumları arasında insani diplomasiye katkı sunmasını gönülden temenni ediyoruz. GASAM olarak daha önce 2022’de Güney Asya Ülke Analizleri kitabımızı, bugün ise Güney Asya ve Türkiye İlişkilerinde İnsani Dayanışma Raporu 2023’ü sizlerle paylaşmamın bahtiyarlığını yaşıyoruz. Doğru ve gerçekçi faaliyetlerde beraber olmak temennisiyle konuşmamı sonlandırıyorum.”

ÇAKMAK: BU TARZ ÇALIŞMALAR YEREL VE MERKEZİ YÖNETİMLERE KATKI SAĞLAR

Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Volkan Çakmak ise, bu tarz çalışmalar hem yerel yönetim düzeyinde hem de merkezi hükümete katkı bakımından önemli olduğunu söyledi.

6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Çakmak, ”Ev sahipliğini yaptığımız sempozyum, insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olan insani dayanışma konusunu ön plana çıkartıyor, ancak 7 Ekim’den beri dünyanın seyrettiği soykırımı görünce inanın herkes gibi biz de şaşırıyoruz ” dedi.

“Söz konusu Müslümanlar olunca her türlü insani değerler ayaklar altına alınıyor” diyen Çakmak, şöyle devam etti:

“Gazze’de 7 Ekim’den bu yana 10 binin üzerinde şehit var. Bu insanlar sadece Müslüman oldukları için soykırıma tabi tutuluyor ve dünya da bunu izliyor. Sadece Müslüman ülkelerle beraber Cumhurbaşkanımız ve Avrupa’da bazı ülkeler bu konu ile ilgili ellerinden geleni yapmaya devam ediyorlar, soykırımı durdurmaya çalışıyorlar.”

Çakmak, 6 Şubat depremlerinin ardından Bağcılar Belediyesi olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Volkan Çakmak, ”Belediye olarak 11 şehrimize yönelik toplamda 257 milyon TL değerinde mali yardım gerçekleştirdik. 1 milyonun üzerinde giysi yardımı,   98 bin gıda kolisi yardımı, 152 binin üzerinden temizlik malzemesi yardımı yaptık, 508 konteynerlik bir kent oluşturduk. 623 tane personelimiz Malatya Battalgazi’de ve Adıyaman’da çalışmalara katıldı.” ifadelerini kullandı.

AYVA: İNADINA DAHA İYİ DAHA GÜZEL ŞEYLER YAPMAYA DEVAM ETMELİYİZ

Sempozyumun moderatörlüğün yapan GASAM YİK Başkanı Lokman Ayva ise, ”Bir şekilde olaylar, savaşlar olabiliyor. Kişisel hayatımızda yakınlarımızı kaybedebiliyoruz. Bu İsrail terörünün çok ciddi bir sonucu var. Hepimize çok değişik şekilde yansıması var. Bu durumlarda insanların bir kısmı gidip yas tutuyor. Bazıları greve gidiyor, sosyal hayattan çekiliyor, haberlerin başından ayrılmıyor. Biz böyle tepkilere devam edersek bunlar da bu pisliklerine devam ederler. Günlük hayatımıza kaldığımız yerden daha güçlü devam etmemiz lazım çünkü İsrail bunu güçlü olduğu için yapabiliyor.  Bu olaylar var diye evde oturmak yerine inadına daha iyi daha güzel şeyler yapmaya devam eden GASAM’ı ve Bağcılar Belediyesi’ni tebrik ederim. Bunlar da hepimizin motivasyonunu yükseltiyor. Kişilerin, kurumlarımızın daha başarılı olması için çalışmamız lazım” dedi.

Depreme ilişkin de konuşan Ayva, ”Yapılarımızda sakatlıklar var. Hileli inşaatlar yapılmış. Yardımlar dağıtılırken organizasyon ve koordinasyon sorunlarımız oldu. Daha iyi organize olabilmeyi, daha koordineli iş yapabilmeyi becermemiz lazım. İsrail teröründen, depremlerden daha da güçlenerek çıkacağız. “Ben insani yardım yapan ülkenin vatandaşı olmaktan dolayı çok mutluyum” Şeklinde konuştu.

TÜRKMEN: FELAKET SIRASINDA TÜRKİYE YALNIZ DEĞİLDİ

Sempozyumda konuşan Dr. Gamze Türkmen, 6 Şubat’taki depremlerde Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka’dan gelen yardımlardan örnekler vererek, “Felaket sırasında Türkiye yalnız değildi.” dedi.

6 Şubat depremlerinin ardından dünyanın birçok ülkesinden destek alındığını belirten Türkmen, şunları kaydetti:

“Bu çalışmayı hazırlayan GASAM Yüksek Danışma Kuruluna çok teşekkür ediyorum. Daha önceki felaketlerde birçok ülkenin yardımına koşan bir ülke olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha hatırladık. İnsani ve sosyolojik anlamda ne çok sevgi ve saygı gördüğümüzü fark etmiş olduk. İnsani ve sosyolojik anlamda ne çok saygı gördüğümüzü fark etmiş olduk. Uzak diyarlardaki meslektaşlarımız bize danıştılar, yardım kampanyalarına katıldılar hatta başı çektiler. Güney Asya ülkeleri, Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka kendi olanaklarınca Türkiye’ye ulaşmaya çalıştılar. Bu ülkelerin felaketler konusunda büyük bir deneyimleri var. Bu ülkelerde yaşanan felaketlerde ilk yardım gönderen ülke Türkiye olmuştur. Türkiye sadece felaket anında değil sonrasında da felaketlerin yaşanmaması için projeler üreten bir ülkedir. Güney Asya’daki topluluklar için Türkiye yardımseverlik, barış, nezaket gibi olumlu bir anlatıya denk düşmektedir.”

ÜNLÜ’DEN “GRAND STRATEJİ” VURGUSU

Dr. Hayati Ünlü de insani yardımların, ittifaklar, strateji ve diplomasi üzerindeki etkilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “İnsani dayanışma gibi olaylar ve tartışmalar sadece toplumları sosyal olarak bir araya getirip o ortak bağları güçlendirmiyor, aynı zamanda stratejik tartışmalara uygun zemin ortaya çıkartabiliyor.” dedi.

Türkiye’nin Güney Asya ülkeleri ile zengin kültürel mirasa ve tarihe sahip olduğunu vurgulayan Ünlü, bu duruma söz konusu ülkelerin güçlü jeopolitik konumlarının eklenmesiyle işbirliklerine zemin hazırlandığını kaydetti.

Türkiye’nin uzun vadedeki Grand Stratejisine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ünlü, “ Bugüne kadar ABD’den başka kimse Grand Stratejiyi takip edemez mantığı vardı. Öyle bir kapasite yok deniyordu ama yükselen güçler, artık yavaş yavaş herkesin bir Grand Stratejisi olmalı tartışmalarını ortaya çıkardı. İnsanı dayanışma stratejik bir araç olarak diğer bütün yan ilişki dallarına pozitif bir şekilde yansıyabileceğini düşünüyorum. Tam da bu sebepler, buradaki tartışmaların da pratik anlamda pozitif desteği olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

ERMAĞAN: STRATEJİNİN İLKİ ÇOK ÇALIŞMAKTIR

Prof. Dr. İsmail Ermağan da insani yardımın önemine vurgu yaparak, bu konuda çeşitli ülkelerden örnekler verdi.

GASAM’ın çalışmasının ilk olduğunu belirten Ermağan, şunları dile getirdi: “Bu konferanslarda illa salonların dolması gerekmiyor ama gerçekten bu emekleri dışarıya taşıyacak bir strateji geliştirmemiz gerekiyor. Almanya insani diplomasiyi çok önce keşfetti. Afrika’da Sosyal Demokratlar ve Hristiyan Demokratların 60 tane vakfı var. Beynimizin faydalı bilimi üretme zamanı geldi. Uluslararası ilişkiler diğer bütün devletlerin yaptıklarını kontrol eder, raporlar, analiz eder, irdeler ve ortaya bir şeyler koyar. Türkiye televizyonlarının gerçekten dönüştürülme zamanı geldi. Kendimize değer veren programlar. Türkiye’de bir şeyler üretmeye çalışıyoruz ama zorlanıyoruz. Çünkü önce kendimizden başlamamız lazım. Stratejinin ilki çok çalışmaktır. Türkiye, dünyada siyasi temsiliyet olarak 6. Konuma geldi. Afrika’da 44 büyükelçilik, Asya Pasifik’te çok siyasi etkileşim var. Türkiye’ye 80’den fazla ülkeden destek geldi. Dünya sizin değerinizi biliyormuş aslında. Bu programların çok değerli olduğunu düşünüyorum. Türkiye hangi kurumlarla sahada politikalarını ilerletiyor? İnsani diplomasi veya büyük stratejiye giderken onlardan bir tanesi şu anda Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hareket eden kurumlar.

Konuşmaların ardından uzmanlar katılımcıların sorularını yanıtladı. Hazırlanan rapor katılımcılara hediye edildi.   *Haber – Yusuf Atlıhan 11 Kasım 2023

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar