Güney Asyalı Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerle Buluştuk

Paylaş

Güney Asya Stratejik Araştırma Merkezi (GASAM) ve İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi işbirliğiyle, Yüksek Lisans ve Doktora yapan Afganistan, Bangladeş, Butan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan, Sri Lanka ve Çin-Uygur öğrenciler ile Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Osmanlı Konağı’nda bir araya geldi.

Programa; GASAM kurucu başkanı, Gaziantep Ak parti Milletvekili ve Türkiye Pakistan Dostluk Grubu Başkanı olan Ali Şahin, Bağcılar Belediye Başkanı ve 31 Mart’taki seçimlerde aday olan Lokman Çağrıcı, Bağcılar Kaymakam’ı Mustafa Eldivan, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Uluslararası Öğrenci Ofisi Direktörü Doç Dr. Faruk Taşçı, GASAM Başkanı Cemal Demir ve GASAM Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte öğrenciler katıldı.

Ülkeler Arasındaki Tecrübe Aktarımı Önemli
Açılış konuşmasını yapan GASAM Başkanı Cemal Demir, ’’Bugünkü toplantının amacı ise; Türkiye ile Güney Asya Ülkeler arasındaki kadim, tarihi, köklü ilişkileri geleceğe sağlıklı bir şekilde taşımak. Bu da sizlerle mümkündür. Eğer iyi bir çalışma ortamı oluşturabilirsek, inanıyorum ki ülkeler arasındaki diyaloglar daha da artacak. Ülkeler arasındaki ilişkilerin sürdürebilirliğinin en önemli faktörü nedir diye sorduğumuzda herkes insan yanıtını verecektir. İnsan faktörü çok önemlidir. İnsanın olmadığı yerde ülkelerarası ilişkilerde de eksiklik olur. Biz dost ülkeler olarak insani tecrübelerimizi, insan kaynağımızı ne kadar verimli halde kullanabiliyoruz? Toplantının amacı da bunu sorgulamak diyebiliriz.

Ülkeler arasında tecrübe aktarımı çok önemli. Tecrübelerin aktarımı olmazsa insan onları kendi mahfilinde gizleyerek o tecrübeyi atıl hale getirmiş olur. Ne zaman ki bilgi ve tecrübelerimizi paylaşıp toplumla beraber olduğumuzda o bölgenin insanları daha müreffeh olacaktır. Tecrübe paylaşımdaki amacımız devlet tecrübeleri, hassaten yerel yönetimler, STK tecrübeler iki ülke arasında çok önemli yer tutmaktadır. Türkiye’nin kalkınmasında en önemli rolü yerel yönetimlerdeki başarılar oynamaktadır. Özellikle İstanbul’un değişiminde yerel yönetim olarak Bağcılar Belediyesi bir örnektir. Güney Asyalı kardeşlerimiz yerel yönetimler konusunda biraz daha araştırma yapabilirler. Güney Asya ülkeler arasında; ekonomik, ticari ve akademik olarak ilerleme yoksa aramızdaki iletişim kopukluğundan kaynaklıdır. Bu kopukluğu da sizler gidereceksiniz.’’ dedi.
Demir, konuşmasının sonunda Güney Asya Ülkeler ve Türkiye arasındaki öğrenci değişimi programına vurgu yaparak bu konu ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini belirtti.

Uluslararası Gençlik Merkezi Müjdesi
Bağcılar Belediye Başkanı Çağrıcı; Seçim atmosferinde olmasına rağmen vakit ayırarak toplantıya gelmesini Güney Asya bölgesine çok önem vermesinden kaynaklandığını dile getirdi. Pakistan’da deprem ve sel felaketi olduğunda ilçesinden toplanan yardımları Pakistanlı kardeşlerine götürüp dağıttığını ve tarihi bağların olduğunu aktardı. Oralarda unutamayacağı anılarının olduğunu söyleyen Çağrıcı 48 haneli bir köyün kurulumunun tamamen kendileri tarafından yapıldığını belirtti. Gençlerle bir araya gelmenin kendisi için önemli olduğunu dile getiren Çağrıcı bir de müjde verdi.

Ustalık dönemi diye adlandırdığı bu seçimlerin sonucunda tekrar kazanması halinde bağcılar Belediyesi bünyesinde bin metre kare üzerindeki bir alanda uluslararası gençlik merkezi kuracağının müjdesini verdi.

Kuklaya değil, kuklacıya bakmak
Bağcılar kaymakamı Mustafa Eldivan ise konuşmasında dost ve gönül coğrafyamızdaki öğrencilerle bir arada olmaktan mutlu olduğunu dile getirerek, öğrencilere nasihatlerde bulundu. Bulundukları bu ülkeden alacakları güzellikleri ve dostlukları İslam coğrafyasına gidip yaymalarını istedi.
Pakistan ile Hindistan arasında yaşanan olaylardan dolayı üzüntü duyduğunu ifade den Kaymakam Afganistan’daki iç kargaşaya dikkati çekti.

Burada esas olan “kuklaya değil, kuklacıya bakmak” gerektiğini önemle anlaşılmasının ve dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Bir terör örgütü olan DEAŞ diye bir şey çıkarıp önümüze attılar ve bunların Müslüman olduğunu bize kabul ettirmeye” çalıştırdıklarını aktaran Kaymakam oynanan oyunun iyi görülmesi ve kıvranılmasının önemine dikkati çekti. Öğrencilere hitaben konuşmasının sonunda kaymakam, “Sizler yakında ülkelerinize döneceksiniz. Oralarda İslam coğrafyasında kardeşliği tesisi etmeniz için çalışma yapmanızı bekliyoruz” ifadesini kullandı.

İstanbul Üniversitesinde Türk Odası Müjdesi
İstanbul Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Faruk Taşçı toplantıda yaptığı konuşmada İstanbul üniversitesinin Güney Asyalı ve yabancı öğrencilere yaptığı ve yapacağı projelerden bahsetti. Öğrencilere ülkelerine döndüklerinde Türkiye’yi unutmamalarını istedi.

Üniversite kapılarının kendilerine her zaman açık olduğunu dile getiren Taşçı, yakında “Türk Obası” adı altında yeni çalışma başlatacaklarının açıklamasında bulundu. Her ülkeden seçilecek olan öğrencelerle söz konusu Türk Odası’nda çalışma yapacaklarını aktaran Taşçı, emeği geçen öğrencileri yaptığı iş nispetince bir meblağ ödeneceğini aktardı. GASAM’a teşekkür eden Taşçı gelecek programlarda daha başka ortak projeleri birlikte gerçekleştireceklerini kaydetti.

Kafanızda her ne sınır varsa onları silin
GASAM’ın kurucu başkanı ve Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, Güney Asya ülkelerinin hepsinin kendi ölçeğinde önemli olduğunu belirterek ilk olarak 1990 yılında Pakistan’a gidişini ve hayatında ilk kez Urducayı uçakta yapılan bir anonsta duyduğunu ve ondan sonra bu dile hayran kaldığını dile getirdi. “Bugün bana seçenek sunsalar, ABD, Avrupa veya başka ülkelerden hangisine gidip okumak istersin diye sormuş olsalar hiç tereddüt etmedin yine Pakistan’ı seçer ve oraya gidip okumayı isterdim” diyen Şahin, “Çünkü orada aldığım eğitim ve öğretimle bugünkü geldiğim noktaya gelebildim” dedi. Türkiye’yi iyi anlamalarını, halkla ve ailelerle iyi dostluk ve arkadaşlıklar kurmalarını isteyen Şahin, “Burası dinlerin ve medeniyetlerin doğduğu bir toprak parçasıdır. Asya ve Avrupa arasındaki en önemli köprülerden biri” olduğunu dile getirdi. Sadece Türkiye’yi değil etraftaki ülkeleri de mercek altına almalarını isteyen Şahin, “ Yarın ülkenize gittiğinizde bizim GASAM gibi sizde merkezinde Türkiye alınarak araştırma merkezleri açmalısınız.

Sizden ricam sınırlarınızı aşın. Kafanızda her ne sınır varsa onları silin. Beyninizi sınırlarla mahkûm hale getirmeyin. Emperyalistlerin şuur altımıza döşediği engellerden hep birlikte kurtulmalıyız” dedi. Emperyalistlerin ülkeleri artık Fiziki ölçütlerde işgal etmediğini çünkü maliyetinin çok olduğunu, bunun yerine ekonomik, sosyal ve terör örgütleri vasıtasıyla yeni işgallerin yapıldığını belirtti.

Hindistan Pakistan’ı terör örgütlerine destek vermekle suçluyor, oysa terörden en fazla acı çeken ülkenin Pakistan olduğunu dile getiren Şahin, bölgenin savaşa değil barışa ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Bu toplumdan çok şey öğrenmelerini gerektiğini, Türk halkının çok yardımsever ve yabancıya karşı çok müşfik olduğunu hatırlatan Şahin, ülke olarak 34 ülkenin 78 değişik alanında şehitliği olduğunu, oralara emperyalist gayelerle değil de sadece insanlığın huzuru ve mutluluğu için gittiklerini aktardı. Türk milleti sevgiyi ve elindekini paylaştığı için her yerde kabul gördü ve görmeye de devam ettiğini dile getiren Şahin, öğrencilere hitaben, “Arkadaşlar, kendiniz için yaşayan olmayın. İyilik sınırları sizin için değil komşunuz ile acıları ve sevgileri paylaşın. Başkaları için de var olun” nasihatinde bulundu.

Karaçi kentinde öğrencilik anılarını ve zorlu kara yolculuğunu anlatarak adeta tarihe not düştü. Günümüzdeki şartlarla kendi dönemindeki şartları gözler önüne serdi. Öğrencilerin pür dikkat dinlediği yemekli toplantı fotoğraf çekimiyle son buldu. 27 Şubat 2019

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar