İsrail İran Savaşı Bahane!

Paylaş

Yıllarca İsrail’in İran’a saldıracağı haberlerini okumaktayız. Savaş tellalları, İsrail saldırdı saldıracak diye ortada dolanırlar. İki ülke arasında savaş tansiyonu bazen yükseltilir ve bazen de düşürülür.
Neden İsrail İran’a saldırsın? İsrail’in İran’a saldırması, İsrail’e ne gibi menfaatler sağlar
İsrail’in İran’a savaş açamayacağını düşünüyorum. İsrail’in İran’a savaş açtığında Ortadoğu ve tüm dünyada ki menfaatlerinin sürdürebilirliğinin sonu olacağını, İsrail çok iyi görmektedir. Sadece savaş tehditleriyle yetinmektedir.
Uluslar arası kamuoyunda İran nükleer gücünü yok edecek sadece ve sadece gücün, İsrail devletin olduğunu, tüm dünya insanların şuur altına yerleştirmeyi hedeflemektedir. İsrail’in İran’a karşı bu tavrından dolayı dünya devletlerin askeri ve yatırım ihalelerinin birçoğun da,  İsrail’e öncelik sağlandığı dünya kamuoyunda bilinmektedir. İsrail İran’ın nükleer gücünü dünya kamuoyunda gündemde tutarak, orta doğu ve dünya üzerindeki yalnızlığını gidermektedir. Filistin’deki yaptığı insani zulümleri de böylece dünya kamuoyunda kamufle etmektedir. İşte bunlar İsrail korku politikalarının meyveleri olarak sıralayabiliriz.
İran ise İsrail’in bu hayali saldırganlığından çok memnun olup, devlet stratejisini yerel ve genel olarak oluşturmuştur. İran yönetimi böylece İsrail saldırılarını bahane ederek, halkı üzerindeki popülist politikalarını sürdürmeye devam etmektedir. Ayrıca İran Şii yayılma stratejisini Irak, Suriye ve Lübnan üzerinden uygulamaya koyarak orta doğuda Şii hilal eksenini güçlendirme projesini canı gönülden sürdürmektedir. Dünya Şiilerinin temsil yetkisinin kendisin de olduğunu dünyaya benimsetmektedir.
Ayrıca Yahudi ve Anglosakson ittifakını da burada belirtmekte yarar olduğunu düşünüyorum. Nedir bu ittifak! İslam coğrafyasının gücünü parçalamak ve zayıflatmak için Sünni ve Şii ayrımcılığını bu bölgede kullanarak, bölgenin bu zayıf bağı olan ateş topunu her zaman elden ele, dış güçler orta doğuda dolaştırmaktadırlar.
ABD ve Batılı devletler bu ittifakı göz önünde bulundurarak, Suriye üzerindeki tavırları bir Libya veya Mısır’a olan tepkileri olmamıştır. İran da Şii ekolünden olan Dürzî yönetiminin Suriye’ de azınlık olmasına rağmen yönetimde kalması için tüm desteğini şuan ki baas rejime vermektedir.  Böylece Şimdilik, Suriye’nin çözümsüzlüğü devam edeceğe benziyor.
İsrail ve İran savaşacaklarına kanaat getirseler! İsrail, Türkiye ile olan ilişkilerini Mavi Marmara sorunu ile bitirmezdi. Diyelim bu sorun bazı tedbirsizlikten dolayı yaşandı. Bu olayın telafisi için İsrail hükümeti, Türkiye’nin haklı taleplerini yerine getirirdi. Ayrıca İsrail Filistin’i açık ceza evine çevirmezdi. Aynı şekilde İran’da orta doğuda ki Şii hilal ekseni stratejisini uygularken, Suriye sorunun da olduğu gibi Türkiye’yi ve bölge ülkelerini karşısına almazdı. Her iki ülkede doğacak muhtemel bir savaş’ta Türkiye’yi kendi saflarında görmek isterlerdi.
Cemal DEMİR- GASAM Yönetim Kurulu Üyesi

İlgili İçerikler

Son Yazılar