“Türkiye-Afganistan ilişkileri, Dünü ve Yarını” Paneli Yapıldı

Paylaş

Güney Asya Stratejik Araştırma Merkezi (GASAM), Türkiye’de Yüksek Lisans ve Doktora yapan Afganistanlı öğrenciler ile Bağcılar Belediyesi ev sahipliğinde Osmanlı Konağı’nda bir araya geldi.

Türkiye-Afganistan dostluğunun tarihine vurgu yapılan toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, ticari ve özellikle de akademik olarak geliştirilmesinin altı çizildi.

Programa, Afganistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zekria Barakzai, Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Erdoğan, GASAM Başkanı Cemal Demir ve GASAM Yönetim Kurulu üyeleri Müzemmil Hevadpal, Şehabettin Kömürcü, Rüstem Tüysüz, İsmet Savuk katıldı.Açılış konuşmasını yapan GASAM Başkanı Cemal Demir, ’’Türkiye ile Afganistan arasındaki kadim, tarihi, köklü ilişkileri geleceğe sağlıklı bir şekilde taşımak. İki ülke arasında ki sivil diplomasiyi güçlendirmek. Bu da sizlerle mümkündür. Eğer iyi bir çalışma ortamı oluşturabilirsek, inanıyorum ki iki ülke arasındaki diyaloglar daha da artacak. Ülkeler arasındaki ilişkilerin sürdürebilirliğinin en önemli faktörü sivil diplomasidir. Yani sizlersiniz! İnsanın olmadığı yerde ülkelerarası ilişkilerin sürdürebilirliği olamaz. İki dost ülke olarak insani tecrübelerimizi, insan kaynağımızı ne kadar verimli halde kullanabiliyoruz? Toplantının amacı da bunu sorgulamak diyebiliriz” dedi.

Demir, “Bizler bölge ve uluslararası sorunlarda yerel ve milli çözümler üretmeliyiz. Çünkü bu topraklarda yaşayanlar biziz! Eğer sorunlarımıza çözüm üretemezsek, yabancı ülkelerin reçeteleri çözüm getirmediği gibi tam aksine bölgemizde daha çok gözyaşı ve kan akmaya devam edecek…” sözleri ile konuşmalarını tamamladı.Bağcılar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Erdoğan yaptığı konuşmasında Bağcılar Belediyesi’nin Afganistanlı Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerine ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını ilettiler.

Erdoğan, “Türkiye-Afganistan iki dost kardeş ülkenin var olan potansiyellerini keşfetmek ve daha verimli kullanabilmek için çalışmalarınızın ne kadar önemli olduğu ve her iki ülke halklarının faydasına olacak” dedi.

Erdoğan, Türkiye ve Afganistan dostluğunun dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.Afganistan İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zekria Barakzai da yaptığı konuşmasında Türkiye-Afganistan ilişkileri ve dostluğunun kadim tarihe dayandığını belirtti.

Barakzai,”Tarih de sömürgeci güçler bölgeden ayrılırken, bölgede istikrarın ve huzurun sağlanmaması için ülkeler arasında krizleri iklimlendirerek ayrıldı. Bu krizlerin başında; Hindistan-Pakistan arsında ki Keşmir ve Afganistan-Pakistan arasında ki Durand Line (1893) sorunlarıdır. Afganistan bu makûs talihi başaracak ”dedi.

Afganlı yöneticileri Kahvaltıyı Kabil’de öğle yemeğini Lahor’da akşam yemeğini ise Delhi’de yapıla bilinecek bir barış ortamın kurulması taraftarıdır.

Barakzai, “Mevleviyye tarikatının kurucusu, âlim ve şair; Cemaleddin Rumi Afganistan-Belh doğumlu olup yüzyıllar önce aramızda ki dostluk ve kardeşlik bağını doğal olarak kurmuştur. Çanakkale savaşında 100 Afganlı şehidimiz var. ”dedi.

Emir Şir Ali Khan (1825-1879) der ki “Afganistan ordu teşkilatının kurucuları Türklerdir.” Tarih’ten gelen ordu asker ilişkilerimiz çerçevesinde bugün 1500 askeri öğrencimiz eğitim görmekte ve Polis teşkilatımızın eğitimleri de Sivas’ta sürmektedir. Ayrıca Türkiye de sosyal ve fen bilimlerinde eğitim gören Afganistanlı öğrenci sayımız 6420’dir.

Barakzai,” Türk iş adamlarının son iki yılda Afganistan’a 2 milyar dolar yatırım yaptılar. Türkiye’nin Afganistan’a ihracatı 136 milyon dolar, Afganistan’ın ihracatı ise 30 milyon dolardır. İki ülke arasında en az ticaret hacminin 1 milyar dolar olması gerekir ”dedi.

İki ülkenin ticari ilişkilerinden bahseden Barakzai, Afganistan’ın yeraltı zenginliklerinin de fazla olduğunu ifade etti. Avrupa ve Türkiye’de yaşayan Afganistanlıların Türkiye’de yatırım yaptıklarının altını çizen Barakzai, Türk yetkililerini ve İş adamlarını Afganistan’a davet etti.

Afganistanlı öğrenciler toplantıdan duydukları memnuniyeti dile getirerek GASAM düşünce kuruluşuna, iki ülke arasındaki sosyoekonomik, kültürel ve akademik ilişkilerin geliştirilmesi noktasında öneri ve taleplerde bulundular. Program, Türkiye-Afganistan ilişkilerini artırmak için proje işbirliklerinin önemi vurgulanarak sona erdi. 16.11.2019

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar