“Güney Asya’da Ekonomik Dönüşüm ve Türkiye için Fırsatlar” Paneli Yapıldı

Paylaş

Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) haftalık online konferanslara devam ediyor. Bu haftaki konferans “Güney Asya’da Ekonomik Dönüşüm ve Türkiye için Fırsatlar” başlığıyla Dr. Altay Atlı konuşmasıyla gerçekleşti. Açılış konuşmasını ise GASAM Başkanı Cemal Demir yaptı.

Demir: Bilgileri Kaynağından Öğrenelim

GASAM’ın yaptığı çalışma ve araştırmalarla, Türkiye’nin “Yeniden Asya” politikasına katkı sağlamaya dönük olduğunu ifaden eden Demir, ‘’GASAM’ın video konferans düzenleme amacı; Güney Asya “Afganistan, Bangladeş, Bhutan, Hindistan, Maldivler, Nepal, Pakistan ve Sri Lanka” ülkeleriyle Toplumsal, Siyasi ve Ekonomik ilişkileri güçlendirmek. Tabii ki bu çalışmalar sömürü anlayışında uzak, ülkeler arası kalkınma diplomasi iş birliklerini canlandırmayı amaç edinmiştir’’ dedi. Ayrıca, Güney Asya ile kadim tarihi ve kültürel bağlarımıza da vurgu yapan Demir, ‘’Tüm bu konular üzerine, Türk toplumunun bilgilerini güncellemek ve kaynağından bilgileri kuvvetlendirmek istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Atlı: Hindistan Teşviklerle İmalat Sektörünü Geliştiriyor

Video konferansta konuşan Dr. Altay Atlı, Güney Asya ekonomilerinin tamamının yapısal bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirterek, ‘’Bu Covid-19 pandemisi öncesinde başlamış bir süreçti. Pandemi kontrol altına alındıktan sonra da bu sürecin hız kazanarak devam etmesi beklenebilir’’ dedi. Süreç içerisinde Hindistan ekonomisindeki dönüşümün dikkat çekici olduğunu vurgulayan Atlı, ‘’Yakın bir geçmişe değin geniş bir tarım sektörü ile gelişmiş bir hizmet sektörü üzerinde konumlanan Hindistan ekonomisi, şimdi “Make in India” gibi inisiyatif ve teşviklerle imalat sektörünü de geliştirmeye çaba gösteriyor’’ ifadelerini kullandı.

Güney Asya Teknolojiye Yöneldi

Bugüne kadar ekonomileri düşük katma değerli ve emek yoğun imalat sektörlerine (tekstil gibi) bağımlı olan ülkelerin ise giderek teknoloji yoğun ve yüksek katma değerli alanlara yöneldiğini belirten Atlı, ‘’bunun en çarpıcı örneği Bangladeş’in teknoloji alanındaki atılımı olarak gösterilebilir. Covid-19 pandemisinin etkisi nedeniyle dünyanın genelinde 2020 için ekonomik anlamda küçülme beklenirken, Güney Asya için olan beklentiler, bahsi geçen bu dönüşümün de etkisiyle, halen pozitif seviyelerde. Başka bir deyişle, Güney Asya’da 2020’de hız kezse de büyümenin devam etmesi, 2021’de ise pandemi öncesi seviyelere dönülmesi ve hatta bunların aşılması öngörülüyor’’ şeklinde konuştu.

Ekonomi Çeşitleniyor

Ekonomisi küçülme trendinde olan ülkelerin de farklı arayışlara girdiğini kaydeden Atlı sözlerini şöyle sürdürdü; ‘’2020’de ekonomik küçülme beklentisi olan Güney Asya’daki ülkeler, sadece Nepal, Butan ve Maldivler gibi turizme bağımlı olan ülkeler. Ancak bu ülkeler de ekonomilerini çeşitlendirmek için bir çaba içerisindeler. Türkiye için önemli olan Güney Asya’daki bu değişimi yakından takip ederek, kendimizi söz konusu ekonomik dönüşüm içerisinde ve Güney Asya ülkeleriyle karşılıklı fayda prensibiyle doğru bir şekilde konumlandırmaktır.’’

Haber – Kemal Gümüş-

GASAM
GASAM
GÜNEY ASYA STRATEJİK ARAŞTIRMALAR MERKEZİ & SOUTH ASIA STRATEGIC RESEARCH CENTER

İlgili İçerikler

Son Yazılar